Het onstaan en de kenmerken van ons landschap
Wie zegt dat het Nederlandse landschap saai en vlak is ? Heeft u ooit gehoord van stuwwalen, kwelders, Pingo-ruïnes of geestgronden? Ja! Dit is allemaal te vinden in ons landschap. Na het lezen van deze special heeft u kennis van het Nederlandse landschap en zult u anders gaan kijken naar Nederland. Of u nu in de auto of op de fiets zit, er is altijd wat moois te zien in Nederland.
Landschappen in Nederland
In Nederland onderscheiden wij 6 landschappen: Het veenlandschap, het rivierkleilandschap, het zeekleilandschap, het krijt/lösslandschap, het duinlandschap en het zandlandschap.
Het veenlandschap
In het veenlandschap vinden wij onder andere moerasgebieden en pingo-ruïnes. Samen zorgen zij voor bijzondere elementen in het Nederlandse landschap. Tevens trekt een moerasgebied bijzondere diersoorten aan en groeien er bijzondere planten. Meer hierover leest u in het artikel: "Het veenlandschap''.
Het rivierkleilandschap
Het rivierkleilandschap vinden wij nabij de rivieren. Er zijn wielen te vinden en donken. Wat dit precies zijn staat beschreven in het artikel: ''Het rivierkleilandschap''.
Het zeekleilandschap
Kwelders en kreekruggen, kenmerken voor dit landschap. De kwelders zorgen voor nieuwe stukken land, afgezet door de zee. De kreekruggen waren al vroeg geschikt voor bewoning. Hier waren de mensen beschermd tegen het water. Hoe dit ontstond en wat het precies is leest u in het artikel: ''Het zeekleilandschap''.
Het krijs/Lösslandschap
Het krijt/lösslandschap vinden wij in Limburg en is uniek voor Nederland. Kenmerkend zijn: De heuvels, graften en holle wegen. Waarom vinden wij eigenlijk dit landschap in Limburg en niet in Groningen? Dit leest u allemaal in het artikel: ''Het krijt/lösslandschap''.
Het duinlandschap
De duinen vormen onderdeel van het duinlandschap en beslaat ongeveer de hele kustlijn van Nederland. Grenzend aan zee is het prachtig hier te recrëeren. Maar heeft u zich wel eens verdiept in dit landschap? Want wat zijn nu eigenlijk geestgronden? In het artikel: "Het duinlandschap'' leest u hier meer over.
Het zandlandschap
Wie zei dat Nederland vlak is? Als u in het zandlandschap bent geweest, dan kijkt u anders tegen Nederland aan. Met de stuwwalen, heeft Nederland gebieden die wel 100 meter hoog liggen. Hoe dit is ontstaan en waar dit ligt leest u allemaal in het artikel: ''Het zandlandschap''.